Přidat na Seznam.cz



V Holubím domě opět hořelo. Nový vlastník ho plánuje zbourat

25. června 2024 16:47. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

V Holubím domě u nádraží propukl požár / Foto: HZSKHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Obávaný Holubí dům u královéhradeckého terminálu změnil majitele. Podle údajů z katastru nemovitostí je zde nově zapsána jako vlastník Správa železnic, která ho už delší čas plánovala od společnosti Rovina Group odkoupit. S chystanou přestavbou hlavního nádraží ho plánuje zbourat a realizovat zde parkoviště P+R.


Ještě nedávno byla vlastníkem nemovitosti Rovina Group, která objekt s přilehlým pozemkem už několik let nabízela na realitních portálech k prodeji. Problémové budovy se chtěla zbavit, což se jí podařilo. Nově se v kolonce vlastník objevila státní organizace Správa železnic.


Další osud budovy má jasné kontury, objekt čeká demolice a na jeho místě by mělo vyrůst parkoviště P+R. Vše proběhne při rozsáhlé rekonstrukci hlavního nádraží.


Ještě v minulém týdnu v Holubím domě opět zasahovali hasiči, došlo zde k zahoření odpadu. Zásah probíhal v dýchací technice a v budově se podle hasičského sboru nikdo nenacházel.


V objektu bývalé celnice se v posledních obdobích různí lidé zdržovali, šlo především o narkomany a lidi bez domova, kteří si zde vytvořili dočasný squat. Dřívější vlastník musel budovu několikrát zabezpečit proti neoprávněnému užívání, lidé si tam ale vždy našli nějakou cestu.


„Scházejí se tam narkomani, kteří berou tvrdé drogy. Myslím, že tam chodí i mladí lidé z „normálních“ rodin. Je to skutečně zmar. Následkem toho všeho je, že i poměrně mladí lidé, kteří v tom zůstanou zaseklí, časem začnou trpět demencí a mozek jim zmizí. Je tam vidět, jak mladí narkomani nemají vůli vůbec k ničemu, nejsou schopni si uspořádat ani zcela základní věci, jde jim jen o to dostat do sebe rozkoš. Všude jsou exkrementy a oni v tom žijí, milují se a spí,“ řekl k problému s tímto místem před pěti lety Petr Macl, terénní pracovník Domu Matky Terezy.


Firma Rovina Group plánovala přeměnit zanedbanou lokalitu v obchodní centrum, které by bylo napojené na terminál. Z plánů ale sešlo, když o 400 metrů dál postavila společnost HB Reavis v roce 2016 nový Aupark.


Součástí jedné z největších přestaveb hradeckého hlavního nádraží v historii, která by měla odstartovat přípravnými pracemi na podzim 2024 a trvat do roku 2030 bude výměna kolejiště, rekonstrukce nástupišť, vybudování nového nástupiště, eskalátory, nové parkovací domy pro kola, rozšíření podjezdu na Kukleny a také parkoviště P+R u terminálu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 662

    3 024

    2 612

    342


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí