Přidat na Seznam.cz



Konec temného tunýlku. Podjezd na Kukleny na vizualizaci září

29. června 2024 23:44. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA

Podjezd na Kukleny se rozšíří na tři pruhy a získá atraktivnější podobu / Foto: MMHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Rozšíření na tři pruhy i prohloubení. Zaseknutý kamion zde vždy na dlouhé hodiny omezí provoz. Kuklenský podjezd čeká světlá budoucnost, rekonstrukce podjezdu je součástí modernizace železniční stanice, která by měla začít koncem letošního roku, a je jednou z etap projektu plánované dvoukolejky směrem na Březhrad a Pardubice.


Náklady na rekonstrukci podjezdu budou rozděleny mezi Správu železnic a hradeckou radnici, která přispěje částkou 180 milionů korun.


Podle harmonogramu Správy železnic město vynaloží na rekonstrukci podjezdu na Gočárově třídě v příštím roce deset milionů korun, v roce 2026 čtyřicet milionů, v roce 2027 třicet milionů, a v letech 2028 a 2029 po deseti milionech ročně. V roce 2030 město zaplatí osmdesát milionů korun.


„Rozšířením a prohloubením podjezdu vzniknou po jeho stranách stezky pro chodce a cyklisty, což pro ně znamená bezpečnější a komfortnější pohyb,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast strategického rozvoje a investic Lukáš Řádek.


Rekonstrukce a rozšíření podjezdu bude probíhat ve dvou samostatných etapách.


První etapa zahrnuje vybudování železničního mostu nad Pražskou třídou, přičemž podjezd zůstane v současném stavu. Demolice mostu nad podjezdem povede k úplné uzavírce podjezdu na přibližně tři až čtyři týdny.


Druhá etapa, zahrnující rozšíření a prohloubení podjezdu, bude vyžadovat úplnou uzavírku podjezdu na zhruba jeden rok a bude koordinována s přestavbou nadjezdu v Koutníkově ulici na čtyřpruh, kterou bude realizovat ŘSD.


Zejména pro řidiče tak nastává velký otazník s vykřičníkem, jak moc roční uzavírka tohoto podjezdu promění dopravu v této části Hradce. Možná budou ještě s láskou vzpomínat na rekonstrukci Milety.


Modernizace železniční stanice, která je investicí Správy železnic, by mohla začít již letos v prosinci přípravnými pracemi. Dokončení se očekává v roce 2030.


Současný stav podjezdu je již na první pohled tristní.

Současný stav podjezdu je tristní / Foto: Panorama Mapy.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 740

    3 026

    2 618

    350


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí