Přidat na Seznam.cz



Hradec po bouřkách. Zaplavené Plotiště i kruhový objezd u D11

11. července 2024 10:49. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

Hasiči v hradecké části Plotiště čerpají vodu z rozlitého potoku Melounka / Foto: HZSKHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Středeční bouřky a přívalové deště na Hradecku zatopily. Po nejteplejším dni, kdy se teplota v Hradci vyšplhala na 35,7 stupňů Celsia, došlo k rozvoji mohutných bouřek. Nejvíce to odnesla západní část Hradce. Ve Svobodných Dvorech hasiči likvidovali zlomený strom, část Plotiště nad Labem pak vyplavil rozvodněný potok Melounka.


„V královéhradecké místní části Plotiště nad Labem řešily profesionální a dobrovolné jednotky požární ochrany dokonce zaplavení několika domů, zejména v okolí ulice U Dřevony. Po přívalu deště a vody z polí se náhle zvedla hladina potoka Melounka, zaplaveny byly obytné nebo technické části osmi rodinných domů, ulice i zahrady,“ uvedla Martina Götzová, tisková mluvčí HZS KHK.


Potok Melounka začíná v Rozběřicích, poté prochází přes Všestary a bývalým areálem ČKD až do Plotiště, kde se vlévá do Malého labského náhonu.


Hasiči spolupracovali na místě s pracovníkem Povodí Labe, prováděli monitoring toku, průzkum objektů a čerpali vodu ze zasažených prostor. Podnikala se také preventivní opatření.


„Na ohrožená místa jsme rozváželi pytle s pískem, které připravovali dobrovolní hasiči v Plačicích v areálu správy a údržby silnic. Ve Svobodných Dvorech pak museli hasiči například zlikvidovat zlomený strom, jehož část padla na střechu domu. Na místě využili při práci výškovou techniku,“ dodala mluvčí.


Nejen Plotiště bylo ve středu pod vodou, hasiči pozdě večer pomáhali s čerpáním vody z domů také ve Svobodných Dvorech v ulicích Dvorská, Chaloupky či Klacovská. V Kuklenách na Pražské třídě a také na Pražském Předměstí v ulici Chelčického.


Navíc přívalový déšť poničil i opravovaný plavecký bazén v centru města, kde byla pouze plachta z vyměňovaných oken na šikmé střeše, která ale nevydržela nápor vody. V plaveckém bazénu jsou tak promáčené stropy a poškozený elektrický rozvaděč, který je ale ještě v záruce.


Plotiště pak bylo nejvíce zasaženo, čerpání vody probíhalo v ulicích Petra Jilemnického, Předměřická, Říčařova, rozvodněný potok pak vyplavil ulici U Dřevony. V místní základní škole voda zatekla do kotelny, jedné třídy a klubovny. Voda zaplavila i zdejší požární zbrojnici.


Hasiči znovu vyrazili čerpat vodu i ve čtvrtek po rozbřesku například do Lochenic, Předměřic nad Labem, Plácek a opět do Plotiště i Svobodných Dvorů. Někde čerpání vody stále probíhá.


Voda působila komplikace také v dopravním provozu mezi Hradcem Králové a Všestary, kde zůstala po přívalovém dešti zatopená část kruhového objezd (silnice I/35, pod dálnicí D11). Na místě zůstalo několik vytopených aut, některá z nich byla nepojízdná.


Voda potrápila i několik školních budov.


„To se týká například ZŠ a MŠ Svobodné Dvory. Do budovy mateřské školy v ulici K Meteoru trochu zateklo, ale celkově nejde o nic velkého. Větší problém je v budově školky v ulici K Dolíkám. Tady jsou vytopené šatny, školní jídelna a sklep. Promočené jsou stropy ve třídách. Situaci řeší Technické služby Hradec Králové. Školka je zatím v provozu, děti i personál v bezpečí, jen došlo k několika drobným omezením. Například se děti musely stravovat ve třídách a nemohly do jídelny,“ uvádí primátorka města Pavlína Springerová.


Ve Svobodných Dvorech padlo podezření i na tzv. downburst, což je extrémně silný sestupný konvektivní proud, který v přízemní vrstvě vytváří silný ničivý vítr vanoucí z bodového zdroje radiálně. Jde o propad studeného vzduchu, který dokáže napáchat škody podobné jako při tornádu, které však mají odlišný charakter.


„Pozor u Hradce Králové, buňka která odtamtud postupuje k severu pravděpodobně brzy vyprodukuje silný downburst s velkými kroupami a nárazy větru. Zároveň se v bouřkách budou i nadále vyskytovat intenzivní srážky s možností lokálního zatopení,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav krátce před příchodem bouřky nad Hradec.


Do zásahů po celém Hradci se zapojilo celkem 25 dobrovolných hasičů z šesti jednotek. V pátek hasičská jednotka z Předměřic s cisternovou automobilovou stříkačkou čistila koryto potoka Melounka.



    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU