Přidat na Seznam.cz



Přímé železniční spojení Hradce s Wroclawí? Možná už 2026

3. září 2024 16:44. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA

Vlaková stanice Wroclaw Glowny / Foto: Pixabay

HRADEC KRÁLOVÉ – Hejtman Martin Červíček a polský maršálek Paweł Gancarz na společném jednání projednávali možnosti provozování mezinárodního spoje z Hradce Králové přes Meziměstí až do Wrocławi. O záměru obnovení přeshraniční železniční tratě mezi Broumovem, Otovicemi a Tłumaczówem se začalo znovu mluvit po roce 2010.


„Doposud tento záměr nedával ekonomický smysl, ale nyní je na stole úvaha propojení širšího regionu na polské straně, což za pokračování v této diskusi určitě stojí. A jedním z konkrétních cílů, který jsme si předsevzali, pak je dotažení mezistátního spojení z Hradce Králové přes Meziměstí až do Vratislavi. Věřím, že pokud vše dobře půjde, toto spojení by mohlo být realizováno mezi roky 2026 a 2027,“ uvedl po jednání hejtman Martin Červíček.


V plánu je, že mezi oběma městy budou jezdit denně čtyři páry vlaků. Pravděpodobně půjde o motorové jednotky řady 847 či podobné vlakové soupravy.


Trať mezi oběma regiony vznikla již na konci 19. století za Rakouska-Uherska a pravidelný provoz zde skončil v 50. letech minulého století.


Bude tak ještě nutné prohlédnout infrastrukturu tratě, zda bude vyhovovat celoročnímu provozu. V tomto pohraničním úseku mezi Meziměstím a Mieroszówem potažmo Wrocławí sice funguje osobní vlaková doprava, ale nepravidelně nebo zde jezdí jen sezónní vlaky z Polska do Adršpachu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU