Přidat na Seznam.cz



Ministerstvo obrany v Hradci. Jednalo se o letišti i střelnici

7. září 2024 8:36. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

Vibrační válec a MiG-15 před budovou letiště / Foto: TSHK

HRADEC KRÁLOVÉ – V pátek 6. září bylo mezi Ministerstvem obrany a Hradcem Králové uzavřeno memorandum o společném postupu v oblasti nemovitého majetku. Jsou zde třecí plochy například v pozemcích pod letištěm, některé totiž stále vlastní ČR potažmo Ministerstvo obrany. Letiště tak musí platit nájemné, což z jeho rozpočtu každoročně ukrojí desítky tisíc korun.


„Náklady na pronájem pozemků od MO ČR budou v dalších letech představovat významný náklad na provoz LSHK a.s., který bude každoročně narůstat o míru inflace. Za stávajícího právního vztahu nelze uvažovat o dalším rozvoji letiště například v souvislosti s připravovaným návrhem rozvoje zóny letiště Hradec Králové,“ uvádí výroční zpráva Leteckých služeb.


S primátorkou města Pavlínou Springerovou tak bylo uzavřeno společné memorandum, které na hradeckém magistrátu podepsala ministryně obrany Jana Černochová, která Hradec Králové navštívila na pozvání poslance Parlamentu ČR Pavla Staňka.


„Efektivní spolupráce mezi Ministerstvem obrany a městy, ve kterých se nacházejí vojenské objekty nebo je přítomna Armáda ČR, je nezbytná. Obzvláště v současném napjatém mezinárodně bezpečnostním prostředí. Hradec Králové je historicky spjat s armádou a Ministerstvo obrany usiluje o to, aby naše vztahy byly harmonické,“ uvedla ministryně obrany Černochová.


„Proto jsme podepsali memorandum, které má za cíl pomoci v některých otázkách týkajících se nemovitého majetku. Jde o krok, u jehož zrodu stál zejména pan poslanec Pavel Staněk, se kterým jsem v minulosti spolupracovala v rámci výboru pro obranu a který s resortem obrany v těchto otázkách intenzivně komunikuje,“ doplnila.


V Hradci Králové mimo jiné sídlí například Agentura vojenského zdravotnictví, Vojenská lékařská fakulta Univerzity obrany a je zde i krajské vojenské velitelství.


„Dořešení majetkoprávních záležitostí mezi naším krajským městem a armádou je jedna z věcí, kterou považuji za svou prioritu v rámci své poslanecké práce. Věřím, že memorandum k tomu otevírá cestu. Zájmy státu a samospráv není mnohdy snadné sladit, jsem rád, že v tomto případě se to daří,“ přivítal podpis memoranda poslanec Pavel Staněk.


„Město jednoznačně vítá vstřícnost ministerstva na základě tohoto memoranda řešit dlouhodobá témata a výzvy. Jsme přesvědčeni o tom, že společně dokážeme nalézat řešení, která budou oboustranně výhodná a pomohou v zajišťování bezpečnosti našeho státu i rozvoji našeho města,“ uvedla primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.


Memorandum se týká vytvoření užší spolupráce mezi Ministerstvem obrany a Hradcem Králové. A to v oblasti hospodaření Ministerstva obrany s některými pozemky v areálu letiště Hradec Králové a Armádní sportovní střelnice Malšovice.


Dokument deklaruje společnou vůli a ochotu spolupracovat na řešení otázek pozemků a nemovitostí v areálu Letiště Hradec Králové, stejně jako problematiku odhlučnění Armádní sportovní střelnice Malšovice. Ministerstvo obrany tímto potvrzuje svou připravenost jednat o řešeních, která budou v souladu s našimi zájmy a prioritami. Oceňujeme otevřený přístup k dialogu, který může přispět k dalšímu rozvoji regionu při zachování obranných a bezpečnostních potřeb státu. Již tento měsíc proběhne na resortu obrany schůzka na pracovní úrovni, kde se společně naplánují další kroky.


Mezi další nevyřešený bod patří i objekt Pěchotní kasárny v centru Hradce, kde stále působí armáda. Hradec by však chtěl i tuto budovu do své správy a na velké volné ploše zřídit například parkoviště.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU