Přidat na Seznam.cz



Hradec se připravuje na extrémní srážky. Dožínky jsou zrušeny

11. září 2024 21:28. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Hasiči v hradecké části Plotiště čerpali o prázdninách několikrát vodu z rozlitého potoku Melounka / Foto: HZSKHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Hradec byl během letních prázdnin po přívalových deštích čtyřikrát lokálně vytopen, týkalo se to zejména západní části města v okolí dálnice. Především pak potoku Melounka, u kterého se nyní řeší, zda se vlivem dálničního tělesa nezměnil odtokový poměr celé lokality. Nyní má podle ČHMÚ dorazit vytrvalý déšť s extrémním stupněm nebezpečí na povodňové jevy.


„Na základě aktuální výstrahy ČHMÚ, která pro ORP Hradec Králové varuje před povodňovým ohrožením a extrémním stupněm nebezpečí, vedení města Hradec Králové přijímá nezbytná opatření pro zvládnutí situace. Lze očekávat výrazné vzestupy hladin vodních toků od pátečního odpoledne 13. září 2024, s pravděpodobností překročení 3. SPA během soboty a neděle. Město situaci intenzivně monitoruje a je v kontaktu s příslušnými složkami,“ uvedl Magistrát města Hradce Králové.


Platí výstraha, že dva hlavní toky protékající městem Labe a Orlice tak mohou dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity, rozvodnit se mohou ale i menší potoky. Vodohospodáři začali již ve středu odpouštět přehrady Labská a Les Království na Labi, dále Rozkoš a také Pastviny na Divoké Orlici, kde se odtok zvýšil desetinásobně.


Magistrát města proto přijal následující opatření. Ve středu již zasedla povodňová komise, integrovaný záchranný systém (IZS) a dobrovolné hasičské sbory jsou v pohotovosti a připraveny na zásah podle vývoje situace. Město průběžně sleduje stav vodních toků a retenčních kapacit. Ve spolupráci s dalšími partnery jsou vyhodnocována rizika a zajišťována včasnou reakce na případné povodně.


„Probíhají preventivní opatření. Průběžně je zajišťována údržba a opravy klíčových odvodňovacích systémů v zasažených oblastech. Tato opatření zahrnují opravy kanalizací, vpustí a vozovek, stejně jako čištění příkopů a svodnic. Další práce pokračují dle priorit v nejvíce ohrožených lokalitách,“ uvádí magistrát.


S ohledem na předpověď počasí pořadatelé Dožínek ve čtvrtek odpoledne oznámili zrušení celé akce, která se tak ruší poprvé v novodobé historii.


Mezi další zrušené akce v Hradci v nadcházejících dnech patří Dny evropského dědictví, Pietní setkání k 87. výročí úmrtí TGM, Nãbřeží jede, Festival bez domova a Sportovní hry seniorů.


Magistrát dále doporučuje občanům, aby vyklidili okolí vodních toků od překážek, které by mohly bránit odtoku vody, sledovat vývoj situace a aktuální prognózy, dodržovat pokyny povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru. Dále pak parkovat svá vozidla na výše položených, bezpečnějších místech.


„Vyvarujte se pohybu v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů, a vyhněte se kontaktu s povodňovou vodou, která může být kontaminovaná. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Řiďte se pokyny úřadů. Děkujeme za spolupráci. O dalším vývoji vás budeme průběžně informovat,“ dodává magistrát.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU